Coachning ökade Twilfits e-handelsförsäljning i butik med 300%

 
Twilfit-002.jpg
 

Twilfit som sedan 2017 använder sig av Touchtech Vendo i fyra av sina 57 butiker ökade e-handelsförsäljningen i dessa butiker med över 300%. Butikspersonalen coachades under en månad i att möta kunden med Vendo. Samtidigt förbättrades kunskapsspridningen och kommunikationen mellan e-handelsavdelningen och den fysiska affärsverksamheten.

Paulina Freiholtz, Success Coach på Touchtech, kommenterar resultatet:

“Resultatet hos Twilfit är fantastiskt. Men ändå är jag som coach inte helt förvånad. Det finns så otroligt mycket driv i butikspersonalen hos Twilfit. Ett driv de delar med många av våra övriga kunders fantastiska personal. Genom att locka fram tävlingsinstinkten och lusten att tänka nytt lyckas man både utmana och stärka personalen i deras möte med kunden. E-handel skall inte vara krångligt utan enkelt och tillgängligt för alla, inte minst i butiken. Genom coaching och stöttning lyckades vi samla hela personalstyrkans engagemang med kundens upplevelse i fokus.”

Henrik Skagerlind Fasth, Growth Manager på Touchtech, kommenterar:

”Ett initiativ av Touchtech med värdeadderande utfall för förändringsarbetet inom retail. Inte bara ökad försäljning och kundservice från butikspersonalen, utan vi får ytterligare ett bevis om behovet av att brygga kommunikationen och kunskapsspridningen mellan de olika avdelningarna. Att utbilda och engagera framtidens omni-butikspersonal är därför någonting som vi på Touchtech brinner för.”

Om Twilfit

Twilfit levererar underkläder för alla kvinnor och alla tillfällen. Klassiskt och kvinnligt, funktionellt och sinnligt med egna kollektioner sida vid sida med välkända varumärken som Calvin Klein, Chantelle, Triumph, Hanky Panky, Abecita och många fler. Twilfits första butik öppnade 1922 på Nybrogatan i Stockholm och har sedan 60-talet växt. Företaget är idag en välkänd modekedja med 57 butiker spridda över hela Sverige.


David MarquezPM